EGE‘NİN SESİ/ 18.07.2014 günü saat 06:58‘de Urla‘da meydana gelen 4 şiddetindeki sarsıntının ardından 19.07.2014 günü saat 18.48 de Karabağlar‘da yaşanan 3.7 büyüklüğündeki sarsıntıdan sonra İzmirli hafta sonunu deprem paniği ile geçirdi.
Kısa süren, daha çok darbe vuruşu şeklinde hissedilen depremler İzmirliler arasında korkuya yol açtı. Depremler, İzmir kent merkezinde ve yakın ilçelerde hissedildi. İzmir‘de yaşanan bu sarsıntılar Pazar günü de devam etti. Buca, Urla ve Gaziemir‘de ufak şiddetli toplam 5 sarsıntı meydana geldi. TMMOB Jeofizik Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Erhan İÇÖZ, bu depremlerin şimdilik normal seyrinde gittiğini belirterek, "Yaşanan bu depremler fay hatlarının normal hareketlerinden kaynaklanmaktadır. Ama bu hareketleri iyi izlemek gerekir. Eğer fay hatlarının hareketlerinde artış olursa dikkat edilmesi gerekir" ifadelerinde bulundu.
"EN AZ MARMARA KADAR TEHLİKELİ" Bütün Türkiye‘nin Marmara depremine odaklandığını ve İzmir‘i unuttuğunu söyleyen İÇÖZ, "İzmir‘in bulunduğu bölgedeki fay hatları ve hareketlenmeler en az Marmara‘dakiler kadar tehlikeli olabilir. İzmir yöresi oldukça hareketli fay hatlarına sahip. Bu yüzden bu bölgeye dikkat edilmeli ve ölçüm istasyonları arttırılarak, sarsıntıların izlenmesi gerekmektedir. Depremler şimdilik normal görünüyor telaş etmeye gerek yok" dedi.
TORBALI İLE ALAKASI YOK
Erhan İÇÖZ, şu an yaşanan depremlerin karakteristik özellik olarak 1928 yılı Torbalı depremine benzediğini öne sürenlere cevap olarak, "1928 Torbalı depremi, bazı yazarlara göre 6.5, bazılarına göre 7 büyüklüğünde olmuştur. Ama bu yeni depremlerden farklı fay hattı üzerindedir. Benzeştirme yapmak çok da doğru değil. Depremler, diri faylar üzerinde olur ve her depremin bir tekrarlama aralığı vardır. Örneğin Kuzey Anadolu fayı (KAF) üzerindeki depremler, ortalama 250 yılda bir tekrarlıyor. Buna göre, Gölcükte yaşanan 1999 depremi, 2250 yılı dolayında yeniden olacak. Ama, İstanbul yakınlarındaki depremin tekrarlama periyodu dolmak üzere" ifadelerinde bulundu. |