(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr
tmmobjfmo@hs01.kep.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
2 HAZİRAN 2024 TARİHİNDE KÜÇÜKÇEKMECE’DE ÇÖKEN BİNA HAKKINDA

2 HAZİRAN 2024 TARİHİNDE KÜÇÜKÇEKMECE’DE ÇÖKEN BİNA HAKKINDA

2 Haziran 2024 tarihinde İstanbul İli, Küçükçekmece İlçesi, Kartaltepe Mahallesi’nde, Küçükçekmece Belediyesi arşivinde bodrum, zemin ve 2 normal kat şeklinde bulunan ancak Belediye Başkanının da ifadesi ile sonradan üzerine 2 kat ilave edilen bina, kendi ağırlığını taşıyamayarak olduğu yere çökmüştür. Bina, 1999 yılı öncesi projelendirilmiş ve Bakırköy Belediyesi döneminde işlem görmüştür. Binanın oturduğu zemin; Bakırköy Formasyonunun (Killi Kireçtaşı) yüzeylediği, altında Güngören Formasyonunun (Kil) devam ettiği, jeofizik ölçümler sonucu 30 metrede ortalama kayma dalga hızının 250 m/sn olduğu ve 2018 yılında yayınlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne göre ZD-ZF sınıfı zeminleri ifade ettiği söylenebilir. Bu zemin sınıfı, orta sıkı kum, çakıl ve katı kil tabakalarını temsil etmektedir.

 

Binaya ait zemin etüt raporunun olup olmadığı hakkında yetkili kurum ve kişiler tarafından bilgi verilmemiştir. Projesinde zemin etüdü olsa dahi zeminin taşıma gücü ile yapının yükünün kıyaslandığı ve önerilerin getirildiği bir durumda, yapıya getirilen ilave kaçak kat ve buna bağlı yükler nedeniyle yine depremsiz durumda böyle bir olay yaşamak muhtemeldir.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde bulunan İstanbul Hasar Tespit ve Enkaz Kaldırma Çalışma Grubu olay gerçekleştikten sonra saha incelemelerinde bulunmuş ve yan parseldeki binanın da riskli olduğu gerekçesiyle yıkımı yapılmış, sonrasında iki binanın enkaz kaldırma işlemleri tamamlanmıştır.

 

Deprem dahi olmadan binalarımızın olduğu yere çökmesi ülkemiz için bir utanç vesikasıdır.

 

Yapı Denetim sistemi hiçbir zaman işlevini görememiş, yerel yönetimlerde kontrol mekanizması kurulamamıştır.

 

Bir binanın depremde ayakta kalabilmesi için binada kullanılan malzemelerin, taşıyıcı sistemlerin düzeninin ve binanın üzerine oturduğu zeminin özelliklerinin bilinmesi deprem-zemin-yapı etkileşiminin ortaya konulması ve inşaat faaliyetleri süresince denetlenmesi gerekmektedir. Ülkemizde zemin etütlerinin denetimini sağlayacak Jeofizik Mühendisleri istihdam sorunu yaşarken göz göre göre depremlerde ve depremsiz durumda binalarımızın yıkılması bizlerin içini acıtmaktadır.

İstanbul’da 39 İlçe bulunmakta ve 39 İlçe belediyesinin büyük kısmında zemin etütlerinde yapılan jeofizik çalışmaları denetleyecek jeofizik mühendisi bulunmamaktadır. Yapı denetim şirketleri jeofizik mühendislerini bünyesinde bulundurmamakta ve bu nedenle bir denetim boşluğu oluşmaktadır.

 

Bu kadar denetimsizlik üst üste gelince bu tür yıkımlar kaçınılmazdır. Yeni yapılan yapılarda olduğu gibi mevcut bulunan her yapıya kimlik verilmeli, tüm projeleri ve proje müelliflerine ait bilgiler burada yer almalıdır.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra GÖKCE’nin 6 Şubat depremleri sonrası basına vermiş olduğu bilgilerde, İBB’nin Temmuz 2019 tarihinden 2022 yılı sonuna kadar 107 bin binaya inceleme için gitmiş olduklarını, bunların sadece 29 bin 700’üne girilip inceleme yapılabildiğini, incelenen binalardan 318 binanın ise deprem olmasına gerek olmadan durduğu yerde çökebileceğini belirtmiştir.

 

Bu açıklamadan da anlaşıldığı üzere vatandaşlarımız binamız incelenirse bizi çıkarırlar endişesinden binanın incelenmesini dahi istememektedir. Fikirtepe gibi bir kentsel dönüşüm örneği karşımızda dururken bu endişede olan vatandaşlarımızın çokta haksız olduğu söylenemez. Konut kiralarının astronomik bir artış gösterdiği İstanbul’da vatandaşlarımız yaşanılan ekonomik darboğazdan dolayı binasının deprem riskini öğrenmek dahi istememektedir. Bu toplumsal sorun, açıklanan kamuda tasarruf tedbirleri ile daha çok derinleşecektir. Kamuya jeofizik mühendisi istihdamı açık seçik ortada iken tasarruf tedbirleri kapsamında teknik personelin işe alımlarının durdurulması yeterli olmayan denetimleri sadece evrak üzerinde prosedür tamamlayama götürmektedir.

 

İstanbul’da incelenen yapılar içinde kendi halinde yıkılma ihtimali bulunan 318 binanın akıbeti hakkında kamuoyu yeterli düzeyde aydınlatılmalıdır. Futbol Kulüplerinin başkanlık seçimleri kadar medyada yer almayan İstanbul’un deprem riski konusunda, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak üyelerimiz ve akademik kurullarımızla topluma doğru bilgiyi ulaştırmak için her zaman hazırız.

 

 

Saygılarımızla.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası

18.Dönem İstanbul Şube Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 97