(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU

3213 SAYILI MADEN KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPAN TASARI TBMM SANAYİ TİCARET ENERJİ TABİİ KAYNAKLAR BİLGİ VE TEKNOLOJİ KOMİSYONUNDAN GEÇTİ

3213 sayılı Maden Kanununda değişiklik içeren, Maden Kanunu Tasarısı 30 Aralık 2014 tarihinde hükümet tasarısı olarak Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU imzası ile TBMM`ne gönderilmişti.  Aceleyle hazırlanmış tasarı ,  "TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu" da 14-21 Ocak 2015 tarihleri arasında, 4 gün gibi çok kısa bir süre içerisinde yine aceleyle yapılan görüşmeler ile tamamlanmıştır.

 TBMM Genel Kurulu`na gönderilme safhasındadır.

Komisyonda kabul edilen tasarı yasalaşması halinde; Ülkemiz madenciliğine yeni bir yarar getirmeyeceği gibi, aksine çok daha açmazlara, çıkmazlara sebep olacağı, sorunları çok daha karmaşık hale getireceği muhakkaktır. 

Komisyonda kabul edilen bu tasarıda:

Bilimsel ve teknik katkıları birinci sırada olan ve varlığı hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gereken ve Odamız temsilcilerinin de içinde yer aldığı, Mühendis Odalarının görüş ve önerileri komisyon öncesi ve komisyon çalışmalarında dikkate alınmamıştır.

Maden cinayetlerinin önlenmesini içereceği beklenen tasarıda maden kazalarının ve maden cinayetlerinin önüne geçilecek önlemleri içeren hiçbir madde görülmemektedir. 

Teknik olarak yetersiz olan MİGEM`in yetkilendireceği "Yetkili Tüzel Kişiler" kurumu oluşturulmaktadır.

Ülkemiz madenciliğinin tüm taraflarının görüş ve önerilerinin yer almadığı görülmektedir.

Odamızca kabul edilemez bir tasarıdır.

Jeofizik Mühendisleri Odası olarak;

Bu tasarı geri çekilerek;

Maden cinayetlerini önleyecek, üretimde ilk hedef olarak güvenliği ön planda tutacak,

Mühendislerin ve Mühendis Odalarının hazırladığı, bilimsel ve teknik görüş ve önerilerini dikkate alacak, 

Madencilik sektöründeki tüm paydaşların görüş ve önerilerini içerecek,

"Yetkili Tüzel Kişiler" kavramının tamamen ortadan kaldırılarak, tasarıda yetkilendirme yetkisi kullanacak olan MİGEM`de yeterli mühendisler istihdam edilerek yeniden yapılandırılmasını sağlayacak, 

yeni bir kanun tasarısı hazırlanmalıdır.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası 

 

Okunma Sayısı: 146