(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU

6306 SAYILI AFET RİSKLİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞÜMÜ HAKKINDAKİ KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ MESLEĞİMİZ KANUNUN UYGULAMA SÜREÇLERİNDE YERİNİ ALDI

Kanunun; Madde 2 Tanımlar bölümünde belirtilen zemin yapısı ile ilgili olan "Riskli alan" ve riskli alan üzerinde veya dışında bulunan yapıları tasvir eden "Riskli yapı" ifadeleri Jeofizik Mühendisliği mesleği ile doğrudan ilişkili tanımlar olduğu, yapılan görüşmelerle Kanunu hazırlayan komisyona sunulmuştur.

Bu kapsamda; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın talimat yazısı ile öncelikle yeterli ekip ve ekipmana sahip belediyelerce riskli alan tespitleri yapılacağı, tespitlere öncelikle 1. Derece deprem bölgeleri ile 2. Derece deprem bölgelerinin acil risk taşıyan alanlarından başlanacağı ve tespitler için Belediye imkanlarının, yetersiz olması halinde, tespitler Valilik koordinasyonunda yürütüleceği belirtilmiştir.

Yazı ile; Riskli alan tespitlerine de acilen başlanılması istenmiş olup, riskli yapılara ait tespitler de yine belediyeler, il özel idareleri ile birlikte Bakanlıkça istenecek teknik ve mali kriterleri sağlaması halinde meslek odaları, üniversite ve belediye şirketleri tarafından da yapılabileceği söylenmiştir.

Ayrıca yine yazıda;

"Müracaatları halinde, konusunda tecrübeli en az iki inşaat mühendisi ile bir jeoloji veya jeofizik mühendisi istihdam eden üniversiteler, inşaat, jeoloji ve jeofizik mühendisleri odaları ve Belediye şirketleri de lisanslandırılacaktır.

Sivil toplum kuruluşları ve diğer gerçek ve tüzel kişiler de en az iki inşaat mühendisi ile bir jeoloji veya jeofizik mühendisi istihdam etmeleri ve Bakanlıkça aranacak diğer teknik ve mali şartları taşımaları halinde Bakanlık tarafından lisanslandırılacaktır." denilmiştir.

Okunma Sayısı: 1786