(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU

BASIN AÇIKLAMASI VE BİLGİ NOTU;MALATYADOĞANŞEHİR DEPREMİ ML47

AFAD Başkanlığının Ulusal Deprem Gözlem İstasyonlarından alınan verilerle Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü‘ne ait deprem gözlem istasyonlarından alınan verilerin karşılaştırılması ve karşılıklı istişare sonucunda; meydana gelen depremin büyüklüğü Ml=4.7 olarak hesaplanmıştır.

Söz konusu depremden sonra ilk bir saat içinde en büyüğü 4.4 olan 6 adet deprem meydana gelmiştir (Şekil 1). Artçı deprem aktivitesi devam etmektedir.


Şekil 1. Malatya-Doğanşehir Depremi Odak Mekanizması Çözümü (AFAD)
Alıntı: www.deprem.gov.tr

Deprem dış merkezine 25.8 km uzaklıktaki Adıyaman-Çelikhan istasyonunda en yüksek ivme değeri K-G yönünde 19.57 gal olarak ölçülmüştür.

Tektonik olarak oldukça aktif olan bu bölgede meydana gelen depremlerin Doğu Anadolu Fayının kolları olan ve sol yönlü doğrultu atımlı fay özelliği sunan Malatya ve Sürgü Fay sistemleri ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Deprem açısından oldukça aktif olan Malatya ili 1. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Tarihsel dönemlerde de birçok yıkıcı depreme maruz kalan Malatya ilinde son yüzyılda meydana gelen depremler; 1905 M=6.8, 1964 M=6.0 Malatya, 1986 M=5.8 Sürgü, 2003 M=5.7 Doğanyol ve 2005 M=5.2 Pötürge depremleridir. Ayrıca Adıyaman ve ilçeleri de 1. ve 2. Derce deprem bölgesinde yer almaktadır.

Ülkemizin deprem Ülkesi olduğu gerçeğini bir kez daha bu deprem hatırlatmıştır.

Depremde can ve mal kaybının yaşanmaması en büyük tesellimiz olmuştur. Ancak; Jeofizik Mühendislerinin yeteri sayıda istihdamını sağlamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İl Özel İdareleri, Yerel Yönetimlerin bu konularda daha hassas davranması gerekmektedir.

Tüm altyapı ve üstyapı yatırımlarında depreme dayanıklı yapı tasarımının ana bileşenlerinden olan Jeofizik Mühendisliği uygulamaları, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında Jeofizik Mühendisi istihdamı; gerek kontrol gerekse yatırım süreçlerinin kamu yararına planlanması için olmazsa olmazdır.

Yerel Yönetimlerde Jeofizik Mühendisi istihdamı, yerel kalkınmanın ve kaynakların deprem odaklı doğru yatırımlara dönüştürülmesi için olmazsa olmaz koşuldur.

Tüm yaşanan depremler kanıtlamaktadır ki; deprem odaklı planlama yapacak tüm kamu kurum ve kuruluşlarında Jeofizik Mühendisleri mutlaka yer alacaktır. Kamusal sorumluluğu itibariyle TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası olarak; bu gerçeği tekrar hatırlatıyor ve konu ile ilgili atılacak tüm adımları dikkatle izleyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI
XIV. DÖNEM YÖNETİM KURULU

Okunma Sayısı: 1812