(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
JEOTERMAL KAYNAKLAR VE DOĞAL MİNERALLİ SULAR KURSU

JEOTERMAL KAYNAKLAR VE DOĞAL MİNERALLİ SULAR KURSU

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi‘nde düzenlenen kursa 45‘i öğrenci üye olmak üzere 105 kursiyer katılmıştır.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Metin Altay ve JFMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Prof. Dr. Coşkun Sarı‘nın açılış konuşmasıyla başlayan kursa JFMO Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Mithat Aydın (MTA), Sn. Prof. Dr. Coşkun Sarı (DEÜ), Sn. Prof. Dr. Tuncay Taymaz (İTÜ), Sn. Ahmet Üçer (MTA), Sn. Alper Kıyak (MTA), Sn. Musa Burçak (MTA), Sn. Bülent Toka (MTA), Sn. Afer A. Bircan (İş Güvenliği Uzmanı) eğitimci olarak katılmışlardır.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Metin Altay yaptığı konuşmada; "Enerji kaynaklarına ve bu kaynaklardan elde edilen enerjiye erişim, ülkelerin gelişim düzeylerini olduğu kadar, ekonomik ve ulusal güvenliklerini de doğrudan etkileyen, yaşamsal bir olgu" olduğunu belirtmiştir.

Sn. Altay konuşmasında; Bugün dünyada enerji tüketimi; çok büyük oranda petrol, doğal gaz ve kömürle karşılanmaktadır. Bu gerçek, bir yandan kısıtlı coğrafyalara yoğunlaşmış olan söz konusu kaynaklara erişebilmek için sıcak ve soğuk savaşlara yol açan bir sürecin alt yapısını oluşturmaktadır. Diğer yandan ise, bu kaynakların üretimlerinden tüketimlerine uzanan zincirde yaydıkları sera gazları, gelecek nesilleri tehdit eden küresel ısınmaya ve iklim değişikliklerine yol açmaktadır. Önümüzdeki yıllarda, daha temiz ve yenilenebilir kaynakların ve temiz yakma teknolojileri kullanımının giderek artan oranda etkin olması için tüm ülkelerin ortak çaba göstermesi ve önceki yıllara göre daha sorumlu davranılması gerekmektedir.

Ülkemiz, yıllardan beri uygulanan yanlış politikaların sonucunda, yerli ve yenilenebilir kaynakları atıl bekletilirken, birincil enerji tüketiminde yaklaşık % 70 oranında dışa bağımlı bir ülke konumdadır.

Fosil enerji kaynaklarından elde edilen enerjide emisyon sorunu son yıllarda en önemli sorunlardan biridir. Bu nedenle yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimin günümüzde önemi artmıştır. Jeotermal enerji de çevrimsel olarak kendini var edebildiğinden yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli bir yere sahiptir.

Jeotermal enerji yer kürenin çeşitli derinliklerinde birikmiş basınç altında bulunan sıcak su, buhar ve gaz veya kızgın kuru kayaçların içerdiği termal enerji olarak isimlendirilmektedir.

Jeotermal araştırma çalışmaları  uzaktan görüntüleme jeokimya, hidrojeoloji, jeoloji, jeofizik  sondaj  ve test çalışmalarını içermektedir. Jeotermal enerji kullanımına artan talep nedeniyle son yıllarda jeotermal sahalarda çok fazla sondaj yapılmaktadır. Bu da doğal olarak rezervuardan fazla su çekilmesine neden olmaktadır. Yeterli araştırma, test, gözlem ve modelleme çalışması olmayan sahalarda, kaynakların aşırı kullanımının doğuracağı sorunların ana  nedeni yasal düzenlemelerin yetersizliğidir.

Mesleklerin multidisipliner bir çalışma alanı olan jeotermal çalışmalarda; jeofizik, maden , jeoloji, hidrojeoloji, petrol, kimya, makine ve çevre mühendisleri görev almakta ,hizmet üretmekte ve bilimsel katkı koymaktadırlar.

Jeotermal çalışmalar; arama ve araştırma çalışmaları, kaynak koruma alanları ve yöntemleri, işletme aşaması olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.Jeotermal kaynağın araştırılması, kaynağa ulaşılması için yapılan sondajlar, kaynağın yüzeye çıkarılması, kaynağın kullanıma alınması,kaynağın yönetimi,reenjeksiyon çalışmaları, kaynak koruma alanlarının belirlenmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması birbiriyle ilişkili ve devamlılığı olan konulardır.

Bu çalışmaların birçok aşamasında jeofizik mühendisleri yer almaktadır. Bu hizmetler içerisinde;arama ve araştırma döneminde yapılan jeofizik çalışmalar, sondaj,reenjeksiyon ve reenjeksiyon alanlarının belirlenmesi , jeofizik kuyu ölçüleri alımı, test çalışmaları ,kaynak planlaması ve işletilmesidir. Jeofizik Mühendisleri Odası olarak; yeraltı kaynaklarının bulunması,kullanılması ve halkın yararına sunulması amaç edinilmiştir.Jeofizik Mühendisleri Odası, Aklın ve bilimin ışığında, ülke yararı adına, çeşitli konularda yaptığı eğitim çalışmalarının bir parçası olan jeotermal kaynaklar ve mineralli suların araştırılması, kullanımı ve sürdürülebilirliği konularında meslektaşlarının uzmanlaşması için eğitim çalışmalarını sürdürmektedir.

Sn. Altay en son olarak; Jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular eğitim kursunun düzenlenmesinde yer alan jeotermal çalışma grubu üyelerine, eğitim veren değerli uzmanlara ve kitabın basılmasında katkısı bulunanlar ile emeği geçen tüm meslektaşlarına teşekkür etmiştir.

Üç gün süren kursun ikinci günü sonunda TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Metin Altay ve İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Prof. Dr. Coşkun Sarı tarafından eğitmenlere Meslek İçi Eğitim Belgesi, kursiyerlere ise kurs katılım belgeleri verilmiştir.

Kursun üçüncü gününde Balçova Jeotermal sahasına teknik gezi düzenlenmiş, alanda bulunan İzmir Jeotermal A.Ş Balçova Isı Merkezi, Balçova Termal Oteli ve çevredeki Balçova fayı gezilerek görevliler tarafından kursiyerlere bilgi verilmiştir.

Kurs programı Balçova Termal Otel‘de topluca yenen öğle yemeği ardından sona ermiştir.

Diğer resimler için tıklayın

Okunma Sayısı: 2140