(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU

ODAMIZIN; MADEN KANUNU DEĞİŞİKLİK TASARISINA JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASININ ÖNERİLERİNE CEVABI

Değerli Üyemiz,

Maden Kanunu‘nda Değişiklik Tasarısının gündemde olduğu bu dönemde TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, 16.11.2009 tarih ve 7980/004-1 sayılı yazı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü‘ne aşağıdaki aşağıda ki değişiklik önerilerini iletmiştir.

 

Madde-17/ Üçüncü Fıkra Değişiklik Önerisi:
"Arama faaliyet raporları, yapılan arama faaliyetinin niteliği dikkate alınarak jeoloji mühendisi ile gerekmesi halinde maden mühendisi, jeofizik mühendisi ile birlikte hazırlanır."

Madde-24/ Birinci Fıkra Değişiklik Önerisi:
Arama ruhsat süresi sonuna kadar, tespit edilen madenin rezerv bilgilerini de içeren arama faaliyet raporu, en az bir maden mühendisi ile jeoloji mühendisi tarafından hazırlanan faaliyet sonrası işletme alanının çevre ile uyumlu hale getirilmesini de içeren, işletme projesi ve talep harcının ödendiğine dair belge ile müracaatta bulunulması halinde işletme ruhsatı hakkı doğar.

Madde-31/ Değişiklik Önerisi:
Maden üretimi, bir maden ve jeoloji mühendisi nezaretinde yapılır. Maden ve jeoloji mühendisinin daimi olarak istihdam edileceği işletme büyüklüğü ile istihdam usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

İşletmede istihdam edilen maden ve jeoloji mühendisi 4857 sayılı İş Kanununun 82 nci maddesinde belirtilen iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanların üstlendiği görev ve sorumluluğu da yerine getirir.

Maden ve jeoloji mühendisi istihdamı veya nezareti gerçekleşmeden üretim yapılması halinde ruhsat teminatı irad kaydedilerek faaliyet durdurulur. Maden mühendisi istihdamı/nezareti sağlanması ve teminatın yenilenmesi ile faaliyete izin verilir. "

Odamız; bu öneriler sonucunda gerekli girişimlerde bulunarak, her yasa, yönetmelik, tebliğ hazırlık aşamasında alışkanlık haline getirdikleri, bilimden uzak, başka meslekleri yok sayma davranışlarının yanlış olduğunu anlatan yazı Jeoloji Mühendisleri Odasına gönderilmiş olup TMMOB bilgilendirilmiştir.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sayı: 2010/01-261                                                                                                             04/01/2010
Konu:  Maden Yasası Değişiklik Tasarısı Hk.

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI‘NA

Odanızca;16.11.2009 tarih ve 7980/004-1 sayılı yazı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü‘ne gönderdiğiniz, "Maden Yasası Değişiklik Tasarısında" değişiklik istediğiniz maddeler ile ilgili talebinizi esefle karşılıyoruz.

Yerbilimleri alanında hazırlıkları olan her yasa, yönetmelik, tebliğ ve her Maden yasası değişikliği gündeme geldiğinde herkesin kanıksadığı bazı meslekleri yok saymaya yönelik tutumlarınız alışkanlık haline gelmesinin, camiamızı üzdüğünün ve üyelerimizin çok ciddi tepkiler verdiğinin bilinmesini isteriz.

Yıllardır, maden aramalarında Jeofizik Mühendisliğinin öneminin dünyada ve ülkemizde bilinmesine rağmen yasalarda yer alamayışından kaynaklanan sıkıntılarımızı her platformda dile getirmiştik.

05.06.2004 tarih ve 25483 sayılı resmi gazetede yayınlanan 5177 sayılı kanunla yapılan değişiklikler 3213 sayılı maden kanunda yerini almıştır. 3213 sayılı maden kanununun 17. maddesinde yerbilimleri ilgili tüm mühendislerin yer alması ülkemiz açısından önemli bir aşama ve kazanımdır.

Jeofizik Mühendisleri Odası; yıllardır kamu yararına, TMMOB ve bağlı odaları ile birlik ve dayanışma ruhu içinde ilişkilerini sürdürmüştür, sürdürmeye devam edecektir. Birlik ve dayanışmayı geliştirerek üst örgütümüz olan TMMOB‘nin daha da güçlendirilmesi için büyük çaba harcamaktadır. Güçlü  örgütlenme ve birlikte üretmenin çok önemli olduğunun bilincinde olan odamız, birlik ve dayanışma ile kamu yararına önemli çalışmalar yapılacağı inancındadır.

Maden aramaları konusunda vazgeçilmez bilim olan Jeofizik Mühendisliğinin yok sayılması, yasadaki yerinin ortadan kaldırılmaya çalışılması odamızca kabul edilemez.

Bilimsel gerçekler ortada iken, sırf kendi meslektaşlarına avantaj sağlamak için, birlik ve beraberlik ruhuna ters düşen tavır almanın, doğru bir tutum olmadığı aşikardır.

Ayrıca; Ülkemizde yüzlerce toplumsal, siyasal ve ekonomik sorun meslek örgütlerinin önünde dururken, kendi mesleki çıkarları için diğer meslek örgütlerini dışlayıcı, yok sayıcı, TMMOB örgütlülüğünü olumsuz etkileyici bu tür davranışların sergilenmesi, TMMOB‘ye, meslek örgütlerine ve ülkemize yarar getirmeyeceği bilinmelidir.

Bu tip önemli konularda, daha hassas davranılacağı inancı ve dileğimizle çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla,

Yönetim Kurulu a.

Şevket DEMİRBAŞ
Yönetim Kurulu Başkanı

Bilgi: TMMOB Yönetim Kurulu Başkanlığı‘na

Okunma Sayısı: 668