(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU

PAZARCIKKAHRAMANMARAŞ DEPREMİ
16 EKİM 2012

Deprem büyüklüğüne dair ilk çözümlemelerde; AFAD Deprem Dairesi başkanlığı depremin büyüklüğünü Ml=4,5, Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi ise Ml=4,6 olarak hesaplamışlardır. Deprem Kahramanmaraş ili merkezi ve yakın çevrelerinde hissedilmiştir. Ancak alınan son bilgiler ışığında, herhangi bir can ve mal kaybı tespit edilmemiştir.

Depremden hemen sonra yapılan hızlı odak mekanizması sonuçlarına göre; Kandilli Rasathanesi depremin KD-GB doğrultulu bir normal fayda meydana geldiğini işaret ederken, Alman Yerbilimleri Enstitüsü (GFZ), depremin sol yanal doğrultu atımlı fay mekanizmasında meydana geldiğini göstermektedir (Şekil-1).

Şekil-1. Bazı sismoloji kuruluşlarından alınan depreme ait hızlı odak mekanizması çözümlemeleri
(Harita; http://www.emsc-csem.org/ web sayfasından alınmıştır.)

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü‘ne ait Diri Fay Haritası‘nda depremin meydana geldiği bölge incelendiğinde, Doğu Anadolu Fay Zonu çevresinde çok sayıda tali kırıkların olduğu gözlenmiştir. Bu sebeple, hangi fay segmenti veya sisteminin çalıştığı konusunda kesin olarak bilgi sahibi olmak ne yazık ki daha derin sismolojik ve tektonik incelemeler ile jeoteknik çalışmalar sonucu hazırlanacak kapsamlı bir rapor tarafından belirlenebilir.

Ancak, özellikle tarihsel kayıtlar bu bölgede 16. ve 19. yüzyıllarda yıkıcı depremlerin olduğunu ve bölgenin sismik risk potansiyelinin her geçen yıl arttırdığını çok açık bir şekilde anlatmaktadır. Aşağıdaki listede, bu bölgede tarihsel döneme ait yıkıcı depremlerin zamanları, yerleri ve şiddet cetveli (MI)‘ne göre yarattığı şiddet değerleri yer almaktadır. 

I. Dönem Sismik Aktivite

1513 Depremi Io= IX Gölbaşı
1544 Depremi Io=  X Elbistan

II. Dönem Sismik Aktivite

1789 Depremi Io= VIII Palu
1822 Depremi Io= X Afrin
1872 Depremi Io= X Hatay‘ın doğusu
1874 Depremi Io= X Palu
1875 Depremi Io= VII Şiro
1893 Depremi Io= X Erkenek

Notu Hazırlayan: Mehmet BAYKAL (AFAD, JFMO Deprem Komisyonu Üyesi)

Okunma Sayısı: 748