(+90) 312 418 82 69

jfmo@jeofizik.org.tr

Milli Müdafaa Caddesi NO:10/7

06650 Kızılay/ANKARA
MENU
TOKİ HABER DERGİSİ`NDE TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI ŞEVKET DEMİRBAŞ`IN RÖPORTAJI YAYINLANDI

TOKİ HABER DERGİSİ`NDE TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI ŞEVKET DEMİRBAŞ`IN RÖPORTAJI YAYINLANDI

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Demirbaş‘ın; Kentsel Dönüşüm sürecinin daha tahribatsız ve daha hızlı tamamlanması için mevzuatın uygulanmasındaki aksaklıkların giderilmesi gerektiğine işaret ettiği röportajı TOKİ Haber Dergisi‘nde yayınlandı.

"Mevzuatın uygulamasında aksaklıklar olabilir"

Sayın Demirbaş, dünyadaki zemin teknoloji yöntemlerinin ve uygulamaların ülkemizde de uygulandığının altını çizdi.

Zemin teknolojileri sektörünün Kentsel Dönüşüme katkıda bulunacak birikimde olduğunu ifade eden Demirbaş, Oda olarak bu konudaki çalışmalarına değindi. Demirbaş, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde her türlü yapının inşaa edileceği zeminlerin etütleri son derece başarılı bir şekilde yapılabilmekte ve gerekli tedbirlerin alınması sağlanabilmektedir. Ancak yürürlükteki mevzuatın yerel yönetimlerce uygulanmasında birçok eksiklikler ve aksaklıklar yaşanmaktadır.

Zemin teknolojisi her ne kadar gelişmiş olsa da, mevzuatın karmaşık yapısı içerisinde bu teknolojilerinin uygulanabilirliği zorlaşmaktadır. Örneğin; AB ülkelerinde Eurocode-7 ve Eurocode-8 standartları TSE tarafından türkçeleştirilmiş ve TS standardı haline getirilmiştir.

Eurocode-8, yapıların deprem mühendisliği özelliklerinin tespiti ve doğru projelendirilmesi için her parselde kayma dalga hızı değerinin ölçülerek ona göre zemin sınıflarının belirlenmesini önermektedir. Eurocode-8 zemin araştırmaları konusunda jeofizik çalışmaların ne denli gerekli olduğunun bir göstergesidir. Ancak Eurocode-8‘in uygulamasına karşı gelen bazı çevreleri anlamak mümkün değildir."

"Mühendislik disiplinleri ortak çalışmalı"

Şevket Demirbaş, "Şu an itibariyle zemin çalışmalarıyla ilgili 460 civarında tescilli büromuz ve 500 civarında SMMH‘lı Jeofizik Mühendisi bu sektörde hizmet vermektedir" dedi.

Demirbaş, daha sonra şöyle devam etti: "Kentsel Dönüşüm projeleri kapsamında mühendislik disiplinlerinin ortak çalışmasının gerektiğine inanıyoruz. Zemin etüt çalışmalarında görev verilen Jeofizik Mühendislerine özellikle üst yapıda, yapılara hasar vermeden, riskli yapı tespiti yapan, Jeofizik Mühendislerine daha fazla görev verilmesini talep ediyoruz. Ayrıca Odamız tarafından Kentsel Dönüşüm kapsamında, temel zemin etüdü ve yapıların hasarsız incelenmesiyle ilgili meslek içi kurslar düzenlenmektedir.

Kentsel Dönüşüm kapsamında hafriyat çalışmalarıyla ilgili yıkılacak binaların enkazlarının taşınması, taşınacak enkazın yerinin tespiti gerekir. Bu konuyla ilgili gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerek yerel yönetimlerden gelen talepler doğrultusunda hafriyat yerlerinin belirlenmesi konusunda bizde katkı sağlayacağız" dedi.

Okunma Sayısı: 1744